Każdy biegacz, który chce poprawiać swoje rekordy życiowe, zastanawia się, czy istnieją środki, które w legalny sposób pozwolą mu biegać jeszcze szybciej i poprawiać swoje rezultaty. Dzisiaj skupię się na suplementach o działaniu prosportowym.
Myślę, że o pobudzających właściwościach kawy napisano już tyle, że skupię się tylko na tym, jak ją stosować, żeby przyniosła nam jak najwięcej korzyści.
Po pierwsze, warto stosować kofeinę przed zawodami i ważnymi treningami w kapsułce, ponieważ wtedy kofeina szybciej się wchłania, działanie jest bardziej zauważalne i mocniejsze.
Oczywiście wypicie jednego espresso też jest w porządku – nie wiemy natomiast, ile dokładnie kofeiny jest w naszej kawie – przyjmuje się, że w espresso jest między 70 a 90 mg kofeiny – w zależności od ziaren.
Dietetycy zalecają stosowanie od 3 do 6 miligramów kofeiny na jeden kilogram masy ciała. Policzmy to na moim przykładzie – 70 kg mężczyzny:
Najlepiej, gdybym zaczął od 210 mg i następnie zwiększał dawkę, ustalając tą najlepszą, starając się nie przekroczyć 420 mg kofeiny, ponieważ może to się wiązać z kołataniem serca, niepewnością i negatywnym wpływem na układ sercowo-naczyniowym, więc warto sprawdzić indywidualną dawkę kofeiny.
Jest on źródłem azotanów, które zwiększają światło naczyń krwionośnych.
Im większe światło tętnic i żył, tym większy przepływ krwi przez mięśnie i dostarczenie składników odżywczych i transport metabolitów z komórek mięśniowych będzie bardziej optymalny – stąd zwiększenie zdolności wysiłkowych.
Warto wprowadzić sok z buraków 2 tygodnie przez ważnym startem – pozwoli to na wysycenie azotanów w organizm. Najlepiej 300 ml przed jednostką treningową.
Jeśli chodzi o przyrządzanie soku, to osobiście przestałem obierać buraki i samemu wyciskać sok – aktualnie kupuję dostępne w internecie 5-litrowe pasteryzowane soki, które są też dostępne z marchewką czy jabłkiem, przez co smak jest zdecydowanie lepszy!
Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Czy zgadzasz się na wykorzystanie ciasteczek? Więcej informacji
Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystanie ciasteczek?